Bangor (Gwynned)

Plantilla:Infotaula geografia políticaBangor
Vista aèria
Imatge
Tipusciutat i comunitat Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 53° 13′ 41″ N, 4° 07′ 41″ O / 53.228°N,4.128°O / 53.228; -4.128
EstatRegne Unit
PaísGal·les
Àrea principalGwynedd Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població16.358 (2011) Modifica el valor a Wikidata (2.522,16 hab./km²)
Geografia
Superfície648,57 ha Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Mayor of Bangor (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataOwen Hurcum (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalLL57 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic01248 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
National Monuments of Wales (en) Tradueix
Identificador33003

Lloc webbangorcitycouncil.gov.wales Modifica el valor a Wikidata

Bangor és una ciutat del nord de Gal·les, que pertany al comtat de Gwynedd. És seu episcopal i ciutat universitària. Té una població de 13.725 persones (segons el cens del 2001). La ciutat de Bangor està agermanada amb Soest, a Alemanya.

Bangor limita al sud amb la Bangor Mountain, per bé que la zona residencial de Maesgeirchen, construïda originalment per l'ajuntament com a barri de protecció oficial (council housing), queda a l'est del turó, a prop de Porth Penrhyn. La Bangor Mountain tapa el sol a zones del High Street, Glan Adda i Hirael, de manera que de novembre a març alguns trams del High Street resten permanentment a l'ombra. Pel terme municipal hi passen dos rius: l'Adda, canalitzat, que transcorre subterràniament fins a ressorgir a l'oest de Y Faenol, i el riu Cegin, que desemboca a Porth Penrhyn, al límit est de la ciutat. Porth Penrhyn va ser un port important en el decurs del segle xix, com a porta d'exportació de la pissarra extreta de la pedrera de Penrhyn, considerada la més gran del món d'aquest mineral.

El moll Y Garth

La ciutat té un moll, llarg de 472 metres (1.500 peus), que és el segon més llarg del País i el novè de les Illes Britàniques. El seu nom és Y Garth (Garth Pier en anglès), i va estar a punt de ser enderrocat el 1974 pel seu mal estat; una campanya per la seva preservació aconseguí que fos enregistrat com a monument protegit. Les tasques de restauració començaren el 1982 i van durar fins al 1988. L'estació de Bangor pertany a la Línia Costera del Nord de Gal·les, que va de Crewe a Caergybi. Bangor és l'extrem oest del North Wales Path, un sender costaner de 60 milles (uns cent quilòmetres) que mor a Prestatyn.

Se situa davant de l'illa d'Anglesey (Ynis Môn en gal·lès), de la qual la separa l'estret de Menai (en gal·lès, l'Afon Menai, el riu [sic] Menai). Dos ponts, el Pont Britannia i el Pont Grog y Borth el travessen. Veïna a aquest darrer es troba l'Illa de Dysilio, amb vistes sobre l'estret, els ponts i la costa de Bangor.


Developed by StudentB